Syrjäkylillä on enemmän kuin missään - nuorille

Hanke on päättynyt ja sai mainion vastaanoton. Hanke toteutti paljon erilaisia nuorten toimintaan liittyviä kasvattavia osia, joita voi mainita mm. haikkukerhot, vappumarssit, eräkerhot, valokuvauskerhot ja hevosleirit.

Haikkukerhoissa Raudaskosken maatilan Highland Cattle vasikat saivat hoitoa ja huolenpitoa suurelta ryhmältä nuoria ja lapsia. Kerhoissa vasikat olivat mukana koirista tutussa agility toiminnassa. Lapset opettivat ja ohjasivat vasikoita kiertämään ja ylittämään esteitä. Haikkukerholaiset ja vasikat osallistuivat Lastenmaatalousnäyttelyyn Kärsämäellä syksyllä 2012, ollen näyttelyn ehdoton vetonaula. Kerhoissa vanhemmat lapset pääsivät kokeilemaan siipiensä kantavuutta ryhmän ohjaajina. Kerhojen toimivuutta ja tuloksia kyläläiset pääsivät ihastelemaan mm vappumarssissa ja kylän muissa tapahtumissa.

Erätoiminnassa lapset ja nuoret kutsuttiin tutustumaan ja opettelemaan erätaitoja hauskan yhdessä tekemisen puitteissa. Kerholaiset pääsivät kokeilemaan mm perhokalastusta Kivikankaan kosteikolla. Saaliin nuoret saivat viedä mukanaan, joten syksyn 2013 aikana lasten kodeissa syötiin itse kalastettua kirjolohta tuon tuostakin. Kalastus tapahtumassa saattoi maistaa kunnon kimpaleen nuotiolla loimutettua lohta.

Valokuvausta hankkeessa opeteltiin oikean valokuvaajan johdolla. Hyvää harjoitusta kuvaukseen, sekä still kuvaukseen että videokuvaukseen, tuli kuukausikilpailun kautta. Valokuvauksessa kunnostautunut kyläläinen toimi kilpailujen tuomarina valiten kuukausittain kilapilun voittajan.


Varsinkin alueen tytöt olivat innoissaan hankkeen kautta tarjottua mahdollisuutta kokeilla hevosen hoitoa ja ratsastusta. Ratsastusinnostus on jäänyt elämään omaa elämäänsä kerholaisten arjessa.

Syrjäkylillä on enemmän kuin missään - nuorille hanke palkittiin KeskipisteLeaderin parhaana hankkeena vuonna 2012.